От днес най-голямата финансова група в България вече се управлява от белгийската KBC Group. След придобиването на "Сибанк" и ДЗИ преди няколко години, четвъртата по големина в страната "Обединена българска банка" (ОББ) вече официално е част от портфолиото й в България.

Сделката за 610 милиона евро освен ОББ включва и лизинговото дружество "Интерлийз", с което общо компаниите под шапката на KBC в страната стават 10.

Сибанк+ОББ=

ОББ Групата на KBC Груп

300 клона

3000 служители

1,6 милиона клиенти

3,3 милиарда евро кредити

3,7 милиарда евро депозити

На пресконференция в столицата от ръководството на обединената финансова институция обявиха, че след завършването на сливането "Сибанк" и ОББ ще бъдат обединени под бранда ОББ Част от KBC Груп.

Главен изпълнителен директор на групата ще бъде настоящият мениджър за България за белгийската финансова компания и главен изпълнителен директор "Сибанк" Петър Андронов.

Сделка за €610 милиона създаде най-голямата банково-застрахователна група в България

Сделка за €610 милиона създаде най-голямата банково-застрахователна група в България

Вече официално ОББ и Сибанк имат един собдственик

"Обединението на двете банки под тази марка обаче ще стане най-рано след шест месеца, когато ще бъде завършен процесът", коментира той по време на събитието.

По неговите думи новосъздадената банка ще бъде управлявана от Надзорен и Управителен съвет, като във втория ще влизат ръководители и от трите финансови институции - ОББ, "Сибанк" и KBC Group.

"След финансовата криза групата се концентрира основно в 6 страни в Европа и ние сме горди, че тя избра да остане в България", заяви още Андронов. Той допълни и че след обединението белгийската финансова институция ще има над 1,6 милиона клиенти у нас.

Тя ще разполага с кредитен портфейл от 3,3 милиарда евро и депозити за 3,7 милиарда евро. Клоновете й в страната ще бъдат близо 300, а служителите - около 3000.

"В близките месеци предстои сериозна ревизия на продуктите, предлагани от двете банки. На първо време обаче няма да има никакви промени за клиентите ни", увери Андонов.

"Групата на KBC е един от най-големите инвеститори в страната с вложения за общо 1,300 милиарда евро. В това число влизат придобиванията на ДЗИ и "Сибанк", както и ОББ и "Интерлийз", заяви още той и допълни, че KBC вече ще присъства в над 600 точки в страната.

Печалбата на KBC Group за миналата година възлиза на 2,4 милиарда евро, като тя управлява общо активи за 277 милиарда евро. Освен у нас, тя развива дейност основно в Белгия, Чехия, Унгария, Ирландия и Словакия. "Сибанк" и ДЗИ станаха собственост на белгийската корпорация през 2007 година.

Сделката за бизнеса на ОББ, обявена в края на миналата година, включва общо 7 компании, които са в портфолиото на банката.