Вече е официално - най-голямата банково-застрахователна група в България вече е факт, след завършване на сделката за придобиването на "Обединена българска банка" (ОББ) и лизинговото дружество "Интерлийз" от собственика на "Сибанк" и ДЗИ.

Белгийската група KBC разшири присъствието си на пазара у нас, като купи от Националната банка на Гърция двете финансови компании за обща сума от 610 милиона евро или над 1 милиард лева.

"Вчера KBC приключи сделката по придобиването на ОББ и Интерлийз от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 милиона евро, което представлява 1,10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 година. Придобиването, обявено на 30 декември 2016 г., е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган", казват в официалното си съобщение от KBC, изпратено до медиите днес сутрин.

От белгийската група допълват, че българският пазар е сред основните за тях заради допълнителния потенциал за навлизане на финансови услуги, който предлага страната.

Разрешено: Собственикът на СИБАНК купува и ОББ

Разрешено: Собственикът на СИБАНК купува и ОББ

Сделката получи благословия и от БНБ

"След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво", се казва още в съобщението на компанията.

След сделката ръководител на Наздорния съвет на ОББ ще стане мениджърът за България на KBC и главен изпълнителен директор на "Сибанк" Петър Андронов.

"Тази нова обединена финансова група значително ще укрепи и засили настоящата ни позиция на българския пазар и ще допринесе значително за местната икономика", коментира той по отношение на сделката.

"Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. На българския пазар, който е сред основните ни, вече ставаме нов силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим - банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и други", коментира от своя страна Йохан Тейс, който е главен изпълнителен директор на KBC Group.

Собственикът на Сибанк купува ОББ и Интерлийз

ОББ бе продадена, за да се роди най-голямата банково-застрахователна група в България

Банковата група се очаква да има 11% пазарен дял