Лидерът на пазара на растителни масла у нас "Олива" АД е новият собственик на един от старите заводи за преработка на слънчоглед в страната.

Компанията е купила от "Калиакра" АД фабриката ѝ в Добрич в сделка за 2,3 милиона долара или за над 3,8 милиона лева, става ясно от съобщение на адвокатското дружество "Токушев и съдружници", цитирано от сайтовете CEE Legal Matters и SeeNews.

Заводът в Добрич беше един от важните за икономиката на региона, но от 2007 година насам той не функционира, а единствено складовете му са били използвани досега. Дейността в базата беше спряна след изместването на производството на марката "Калиакра" в Румъния.

Това се случи няколко години, след като международната компания в преработката на растителни масла Bunge придоби марката.

"Активите, които са обект на сделката, включват около 140 000 квадратни метра земя и над 85 отделни сгради и складове. Това разширение струва на "Олива" АД над 2,3 милиона долара", става ясно от съобщението на "Токушев и съдружници".

Според регионални медии плановете на дружеството включват възобновяване на производството в завода. В публикациите се посочва, че докато базата е работела, тя е преработвала по 100 000 тона слънчогледово семе на година.

Междувременно в края на юни стана ясно, че масла "Олива" планира да удвои производството си и ще увеличи износа си с инвестиция от над 175 милиона лева. Тогава излезе информация, че 35 милиона евро от търговското финансиране ще бъдат осигурени от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), а останалата част ще бъде предоставена от група международни банки с водещ мениджър BNP Paribas Suisse.

"Олива" разширява производството си със заем от 175 милиона лева

Производител №1 на слънчогледово олио у нас разширява производството си със 175 милиона лева

Дружеството, което е част от втория по големина производител в земеделието, увеличава износа си

"Олива" АД е част от групата на "Билдком", която е вторият най-голям производител в агробизнеса на българския пазар. Тя генерира годишни приходи над 500 милиона евро или над 970 милиона лева, като над 80% от производството ѝ е за износ.

Дъщерната "Олива" от своя страна е на първо място по преработка и търговия със слънчогледово масло и е част от групата от 2001 година.

Дружеството има три завода в страната, а първият от тях е този в Кнежа в област Плевен. Вторият отваря в Полски Тръмбеш в област Велико Търново, а през 2017 година компанията започна изграждането на третата си база във варненското село Разделна. Отново към тази година "Олива" е най-голямата фирма по приходи в Северозападния регион.