Водещата в преработката на растителни масла "Олива" АД ще удвои производството си и ще увеличи износа си с инвестиция от 90 милиона евро или с над 175 милиона лева.

35 милиона евро от търговското финансиране ще бъдат осигурени от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), става ясно от официално съобщение на институцията. Останалата част ще бъде предоставена от група международни банки с водещ мениджър BNP Paribas Suisse.

От ЧБТР посочват, че част от заемът ще бъде използван за удвояване на производствения капацитет на "Олива" АД и средства ще бъдат насочени конкретно към завода за преработка на слънчоглед и рапица в област Варна. Сред целите на дружеството е да увеличи и експорта си, като се има предвид, че страната ни е на четвърто място в света по износ на слънчогледово масло.

"Земеделският сектор е от ключово значение за растежа на българската икономика. Радваме се, че може да подкрепим водещ производител и износител на слънчогледово масло в разширяването на бизнеса му в региона на Черноморието", посочва президентът на ЧБТР Дмитри Панкин.

"Този синдикиран заем е стъпка към по-нататъшен растеж и развитие за "Олива". Тези средства ще ни помогнат да затвърдим позицията си и да укрепим стратегическия си растеж", казва от своя страна главният изпълнителен директор на дружеството Ангел Георгиев.

"Олива" АД е част от групата на "Билдком", която е вторият най-голям производител в агробизнеса на българския пазар. Тя генерира годишни приходи над 500 милиона евро или над 970 милиона лева, като над 80% от производството ѝ е за износ.

Дъщерната "Олива" от своя страна е на първо място по преработка и търговия със слънчогледово масло и е част от групата от 2001 година.

Дружеството има три завода в страната, а първият от тях е този в Кнежа в област Плевен. Вторият отваря в Полски Тръмбеш в област Велико Търново, а през 2017 година компанията започна изграждането на третата си база във варненското село Разделна. Отново към тази година "Олива" е най-голямата фирма по приходи в Северозападния регион.