Американският производител на процесори за мобилни телефони Qualcomm е постигнал споразумение по продължителния лицензионен спор с Huawei и е подписал дългосрочна сделка с китайската компания въпреки напрежението между двете столици, предава The Wall Street Journal.

Qualcomm ще получи $1,8 млрд. от Huawei, които ще покрият неплатени лицензионни такси за минали период. Китайската компания получава и правото да ползва патентованите от американския производител технологии.

Сделката ще подхрани ръст на бъдещите продажби, заяви Стив Моленкопф, главен изпълнителен директор на Qualcomm, но без да цитира конкретни данни. Акциите на компанията се покачиха с 12%.

Споразумението бе неочаквано заради политическата битка между Вашингтон и Пекин, в която бе намесена и Huawei. Администрацията на Тръмп обвинява Китай в кражба на търговски тайни и използване на технологии, включително тези на Huawei, за шпионаж. Китай и Huawei многократно отричат тези обвинения.

Като част от битката, САЩ и Китай си наложиха мита, а през 2018 г. Тръмп блокира придобиването на Qualcomm от конкурента Broadcom за $117 млрд. Администрацита заяви, че сделката е заплаха за лидерството на САЩ в областта на технологиите.Вашингтон наложи и санкции върху продажбите на Huawei и няколко други китайски компании. И докато те спряха продажбите на чипове от Qualcomm на Huawei, лицензионните споразумения не попадат под ударите им.

Qualcomm съобщи новината, след като отчете срив почти наполовина на приходите през третото тримесечие до $4,89 млрд. Печалбата спада с 60% до $845 млн. на годишна база.

TSMC спря да приема поръчки от Huawei

TSMC спря да приема поръчки от Huawei

Въпреки че губи голям клиент, компанията прогнозира 20% ръст на приходите за годината