Най-големият конгломерат в Индия Reliance Industries и Walt Disney в сряда обявиха сливането на своите индийски телевизионни и стрийминг медийни активи, създавайки 8,5 милиарда долара развлекателна гигантска мощ, далеч пред конкурентите в най-населената нация в света, съобщава Reutеrs.

Reliance, ръководена от най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани, ще инжектира 1,4 милиарда долара в обединеното дружество, като компанията и нейните филиали притежават повече от 63% дял, а Disney притежава останалите, се казва в съвместно изявление на компаниите.

Sony се отказа от сделка за $10 милиарда в индийския развлекателен бизнес

Sony се отказа от сделка за $10 милиарда в индийския развлекателен бизнес

Японската компания прекратява сливането със Zee India

За Disney сливането следва дългогодишната им борба за спиране на изтичането на потребители от стрийминг бизнеса им в Индия и финансово напрежение, причинено от милиарди долари в плащания за права за крикет в Индия. Това е и пример как чуждестранните фирми могат да се борят да се развиват в азиатския гигант.

Сливането оценява индийския бизнес на американския развлекателен гигант на едва около 3 милиарда долара, много по-ниско от оценката от около 15 милиарда долара, когато Disney го придоби като част от сделката си с Fox през 2019 г. Високопоставен източник на Disney каза, че стойността на активите на компанията в Индия е по-близо до 4,3 милиарда долара, като се отчитат синергиите.

Заедно, слятото дружество Reliance-Disney ще има 120 телевизионни канала и две платформи за стрийминг, плюс права за телевизия и стрийминг на крикет за ключови турнири в страна с луди последователи на спорта.

Disney инвестира $1,5 милиарда в създателя на Fortnite

Disney инвестира $1,5 милиарда в създателя на Fortnite

Заедно с Epic Games ще работят по ново съдържание

"Комбинираното предприятие ще създаде спортен гигант в Индия", каза Джинеш Джоши, анализатор в индийския Prabhudas Lilladher.

"Това сливане ще даде на Reliance голяма преговаряща сила, когато става дума за договаряне на рекламни договори... За Disney, обединяването с по-голям играч, по отношение на финансовия джоб, ще му осигури парична възглавница", добави той, цитиран от Ройтерс.

Сделката ще помогне на Амбани да засенчи конкуренти като японската Sony, Zee Entertainment от Индия и Netflix в сектора на медиите и развлеченията в страната с пазар за 28 милиарда долара.

Reliance каза, че съпругата на Амбани Нита ще председателства борда на комбинираното дружество, а бившият топ изпълнителен директор на Disney Удай Шанкар ще служи като заместник-председател.

Обединеното дружество ще има над 750 милиона зрители в цяла Индия и ще обслужва индийската диаспора в световен мащаб, казаха компаниите.