Японската компания Sony Group заяви в понеделник, че е изпратила известие за прекратяване на Zee Entertainment, с което да се отменят сливането на техните индийски операции на стойност 10 милиарда долара след задънена улица относно това кой ще ръководи комбинираното предприятие, съобщава Reuters.

Сделката, обявена преди повече от две години, се възприема като решаваща за оцеляването на компаниите на силно конкурентен пазар, предвид предстоящото сливане между индийския бизнес на Disney и медийни активи на Reliance Industries на милиардера Мукеш Амбани.

От Sony казаха, че са участвали "в дискусии добросъвестно за удължаване на крайната дата, но периодът на обсъждане е изтекъл без споразумение за удължаване на крайната дата".

Компанията посочва неизпълнени условия на споразумението за сливане като причина за прекратяването.

Въпреки че Sony не уточни в понеделник точно какви условия са неизпълнени, безизходицата около това кой ще ръководи комбинираната компания постави сливането в опасност.

Zee предложи главен изпълнителен директор Пинит Гоенка, но Sony не се съгласи в светлината на проучването на пазарния регулатор срещу Гоенка.

Sony посочиха, че не очакват никакво съществено въздействие върху своите финансови резултати за 2024 г. от прекратяването на сливането, тъй като са взели предвид провала на сделката за своите перспективи.

В петък Zee заяви, че е ангажиран със сливането и работи за приключване на сделката чрез "добросъвестни преговори". Тя се опитваше да обсъди удължаване до 20 януари на крайния срок за приключване на сделката.

"Провалът на сделката ще има отрицателно въздействие и върху двете страни, тъй като те гледаха да се разширят на индийския пазар, който преминава през дигитален срив и потенциална заплаха от повишен интензитет на конкуренцията, ако сделката между Reliance и Disney се осъществи", каза Каран Таурани, анализатор в Elara Capital.

Изпадналият в парични проблеми местен телевизионен оператор също се бори с намаляващите печалби, приходите от реклама и паричните резерви на пазар, където глобални стрийминг гиганти като Netflix и Amazon също се борят за дял.

Четиригодишният договор на Zee със Star на Disney за правата за телевизионно излъчване на определени събития по крикет също ще бъде изложен на риск, ако сделката се провали, тъй като Zee ще трябва да плати 1,32 до 1,44 милиарда долара за срока на споразумението, казаха анализатори.

Разпространителят пропусна крайния срок в началото на януари да плати 200 милиона долара, съобщи Bloomberg News на 9 януари.

Акциите на Zee затвориха с 1,5% по-малко в съботната търговска сесия в Мумбай. Пазарът е затворен в понеделник за официален празник в щата Махаращра.