Сагата с бизнеса за чипове памет на Toshiba продължава. Днес Western Digital, партньор на японската компания, предложи да плати 1.9 трилиона йени (17.4 милиарда долара), за да го придобие.

Още през юни Toshiba, която спешно търси средства, за да покрие загубите от фалита на американската Westinghouse, избра за купувач японски консорциум, подкрепен от правителството. Офертата тогава бе за 18 милиарда долара.

Сделката обаче бе атакувана в съда от Western Digital, която твърди, че е нужно съгласието й за подписване на договора. Това забави сключването й и вчера Toshiba обяви, че ще приоритизира преговорите именно с Western Digital в опит да приключи по-бързо и да си набави така нужните средства.

Източници на Fortune твърдят, че Toshiba се надява да приключи сделката до края на фискалната година, която в Япония приключва през март, тъй като обявяването на два годишни финансови отчета, в които стойността е негативна, би могло да означава свалянето й от токийската борса.

Постигането на споразумение обаче ще е трудно, казват още източниците на изданието заради предходни неразбирателства между двете компании. Не е ясно какво ще е решението и на регулагорите, които трябва да одобрят сделката, тъй като японското правителство не желае да представя високотехнологични производства и ноу-хау на чужди компании. Western Digital е базирана в САЩ.