Френският фармацевтичен производител Sanofi SA постигна споразумение за закупуването на американската биофармацевтична компания Provention Bio Inc. за 2,9 милиарда долара, съобщава Reuters.

Сделката ще даде на френския производител на лекарства пълна собственост върху одобрената инжекция Tzield за забавяне на прогресията на диабет тип 1, който обикновено се появява в детството или юношеството, засягайки около 65 000 души всяка година. Транзакцията се основава на съществуваща сделка за съвместна реклама между Sanofi и Provention Bio за предоставяне на Tzield на пациенти в нужда, се казва в изявление на френската компания.

Според прессъобщение на Sanofi, тя ще плати $25 за акция на Provention - 3,8 пъти цената на компанията при затваряне на орсата в петък. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2023 година.

Основният актив на Provention е Tzield, единственото одобрено от регулаторите на САЩ лечение за забавяне на появата на диабет. Базираната в САЩ биотехнологична фирма спечели одобрение от регулаторите в Съединените щати миналата година за Tzield, което го прави първото лекарство, за което е посочено, че забавя началото на третия и последен стадий на диабет при възрастни и деца над 8 години.

Sanofi, производител на дългодействащи инсулинови продукти Toujeo и Lantus за диабет, през 2019 г. прекрати по-нататъшното разработване на лекарства за диабет тип 2.