Четири гиганта в бизнеса с полетите на три континента искат да създадат виртуална супер-авиолиния. И планират да похарчат над 1 милиарда долара, за да постигнат тази цел, разказва CNN.

В серия от сделки, анонсирани днес, Delta Air Lines и базираната в Шанхай China Eastern купуват по 10% от Air France/KLM Group. А последната, от своя страна, ще закупи 31% от компанията на Ричард Брансън Virgin Atlantic Airways.

Инвестицията е грубо около 1.2 милиарда долара, а целта - да заздрави връзките между операторите, давайки им възможност да координират дейността си по-добре.

Но това не означава, че компаниите се сливат - те ще запазят своя бранд и ръководство. Но споразуменията ще им помогнат да координират по-добре и без да рискуват да нарушат антитръстовото законодателство, отблъсквайки конкуренцията от останалите авиолинии.

Споразуменията ще бъдат подписани в края на 2017 г., а Virgin очаква одобрение от акционерите в началото на 2019 г.

От своя страна Delta вече притежава 49% от Virgin, закупени през 2013 г., както и 49% от AeroMexico, 9.5% от бразилката Gol и 3.5% от China Western.

Авиолиниите отдавна се опитват да променят досегашните алианси, които даваха право на клиентите да закупят един билет за множество авиолинии, но пречеха на компаниите да координират графика си, както и цените.

Ако новите споразумения бъдат одобрени, Virgin може да получи възможност да каца на Хийтроу и Гетуик в Лондон.