Терористичните атаки в Париж и политическата нестабилност в Европа правят компаниите по-малко склонни да инвестират. За това предупреди главният изпълнителен директор на германската компания Siemens Джо Кезер пред Financiаl Timеs.

„Инвестициите са за вярата, за бъдещето, а като се случват събития като това, хората ще чакат”, посочи Кезер.

Siemens е най-големият индустриален конгломерат в Европа с 350 000 служители в състава си.

Коментарите на Джо Кезер отекнаха и в изказванията на финансовия министър на Италия. Пиер Карло Падоан заяви, че атентатите във френската столица от 13 ноември, при които бяха убити 130 души, заплашват и без това крехкото икономическо възстановяване на еврозоната.

„Най-голямата икономическа вреда от тези атаки е върху доверието, а то е ключов елемент на този етап. Належащо е да се помогне на страните да излязат от кризата. Всякакви елементи, които подкопават доверието, са много опасни”, посочи Падоан.

Влиянието на терористичните атаки в Париж и повишената сигурност в Брюксел могат да намалят икономическия ръст през ноември, данните за който ще бъдат публикувани от Европейската комисия следващата седмица. Ръстът на икономиката в еврозоната се забави до 0,3% за периода от юли до септември.

По-рано този месец Siemens обяви, че очаква умерен ръст на приходите въпреки „продължаващата сложност в геополитическата среда” през финансовата 2016 година.

Чистата печалба за германската компания падна с почти 500 млн. евро до 1 млрд. евро през 2015 г.

Финансовите министри от еврозоната ще проведат извънредно заседание в Брюксел този следобед въпреки продължаващия сигнал за повишена сигурност в белгийската столица, добави BВС. Официалните лица ще прегледат националните бюджет, влиянието на бежанската криза върху публичните финанси и спасително плащане за Гърция.