Англо-нидерландската петролно-газова компания Royal Dutch Shell подписа споразумение да продаде своя бизнес с нефт и газ в Пермския басейн на американския петролен и газов гигант ConocoPhillips за 9,5 млрд. долара, съобщиха от компанията.

"Shell Enterprises LLC, дъщерно дружество на Royal Dutch Shell, е постигнало споразумение да продаде своя пермски бизнес на ConocoPhillips, водещ разработчик на шисти в басейна, за 9,5 милиарда долара в налични средства", се казва в прессъобщението на Shell.

Компанията уточнява, че сделката ще се осъществи след одобрение от регулаторните органи.

От Shell също така отбелязват, че постъпленията ще бъдат използвани за допълнително разпределение на акционерите в размер на 7 млрд. долара, като остатъкът ще бъде използван за допълнително укрепване на финансовия баланс. Продажбата трябва да стане преди края на тази година.

Royal Dutch Shell се занимава с производство и преработка на въглеводороди в повече от 70 страни. Shell подчертава, че доставя енергия на американските потребители повече от 100 години и планира да остане национален енергиен лидер в продължение на десетилетия.

Американската компания за петрол и газ ConocoPhillips е основана през 1917 г. и е базирана в Хюстън, Тексас. Броят на служителите е около 10,8 хиляди души.