Шведският доставчик на софтуерни услуги Beetroot AB обяви, че придобива българският стартъп South Gate Tech. Със сделката компанията има за цел да разшири европейското си присъствие и да повиши експертния си опит чрез добавяне на местен пълномащабен център за изследвания и разработки.

Към момента финансовите условия на сделката не се оповестяват, но страните работят по придобиването от есента на 2021 година, съобщи в изявление, цитирано от SeeNews, съоснователят и главен изпълнителен директор на Beetroot Андреас Флодстром.

Beetroot управлява и шведско-украинско ИТ училище с нестопанска цел, наречено Beetroot Academy. От компанията заявиха, че "в светлината на руската агресия срещу Украйна, сделката с българската компания ще даде възможност на купувача да запази инфраструктурата си в региона, като същевременно запази ангажиментите си към международни клиенти и партньори".

Казано иначе, придобиването на South Gate Tech на практика удвоява инвестициите на фирмата в Украйна и идва след създаването на украинския фонд за помощ.

Beetroot Academy е обучителното звено на шведската фирма. То предлага четири интензивни онлайн курса, насочени към всички, които желаят да стартират кариера в сферата на технологиите.

Beetroot Academy ще навлезе на българския пазар, като ще предлага четири четиримесечни онлайн курса за практически умения, които са насочени към тези, които търсят кариера в ИТ сферата.

Основана през 2018 година, базираната в София South Gate Tech се фокусира върху "големите данни", дигитална трансформация, софтуерно консултиране и разработка. Компанията обслужва различни стартъпи, както и предприятия от Великоблитания, Германия и САЩ в сектори като финанси, телекомуникации, медии и образование.

България ще бъде вторият голям сервизен център на шведската компания в ЕС, като следващата страна ще бъде Полша. Beetroot има 600 служители в Швеция и Източна Европа.