Арменският коняк ще може да се изнася на европейския пазар под бранда Armenian brandy, съобщи арменският министър на икономиката Вахан Керобян, цитиран от Интерфакс.

"Ние се споразумяхме с нашите партньори от ЕС за бранда и географското наименование, под които ще се произвежда и рекламира в Европа арменският коняк", казва Керобян.

По думите му, Армения е привлякла във връзка с преговорите брандинговата компания Backbone Branding и е работила с френски представители.

Армения от дълго време преговаря с Европейския съюз относно предоставяне на арменските производители на алкохолни напитки правото да използват в наиименованието на своите продукти думата "коняк", въпреки че това е защитено географско наименование.

Властите на страната са отбелязвали неведнъж, че производството на коняк в Армения има дълга история, така че би трябвало да се имат предвид тези "тънкости и специфики".

През 2021 г. арменското правителство одобри финансово споразумение с Европейския съюз, предвиждащо предоставянето на 3 милиона евро на страната в рамките на процеса на постепенно премахване на географското указание "коняк" при арменските алкохолни продукти.

По данни на статистическия комитет на страната, обемът на производството на коняк в Армения през януари-август 2023 г. е намалял с 22,1%, спрямо същия период на миналата година - до 11,4 млн. литра.

Армения започна да плаща за руския газ в рубли

Армения започна да плаща за руския газ в рубли

Газпром" е единственият доставчик на природен газ за страната