Армения започна да плаща за руския природен газ в рубли, каза пред РБК министърът на икономиката на страната Ваган Керобян. "Трябва да преминем към разплащания в национални валути. От руска страна има придвижване в тази посока", добави той.

"Доколкото знам, последните няколко плащания бяха в рубли, по съответния курс", казва министърът в интервю за РБК. По думите на Керобян, ценообразуването на газа се извършва в долари, но плащането се извършва в рубли.

"Наистина, договорът с "Газпром" за доставка на природен газ за Армения от няколко години позволява плащането на газ в рубли и тази възможност сега се използва", потвърди официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов пред РБК.

"Газпром" е единственият доставчик на природен газ за Армения. Оператор на арменската газопреносна система е "Газпром Армения", дъщерно дружество, 100% собственост на концерна "Газпром".

Цената на руския газ за Армения сега е 165 долара за 1000 куб. метра, докато на борсите в Европа през последните месеци цената му е 8-10 пъти по-висока.

Миналата година Армения е купила природен газ от Русия на обща стойност 414 млн. долара и петролни продукти за около 270 млн. долара.

Беларус и Русия ще формират единен пазар за петрол и газ

Беларус и Русия ще формират единен пазар за петрол и газ

Скоро Беларус ще плаща за петрол и газ в рубли