Предстои поява на единен пазар за нефт и газ за Беларус и Русия, обяви премиерът на Беларус Роман Головченко пред беларуската телевизия "Беларус 1". "Благодарение на съюзните програми постигнахме много значителен напредък към достигането на единна процедура за ценообразуване на енергийните носители за икономическите субекти на Беларус и Русия.

Това дори не са стотици милиони долари, говорим за милиарди долари. Половината от задачата ще е решена тази година, пълното решение трябва да стане, когато според плана, ще подпишем съответните споразумения за формиране на единен пазар на нефт и газ", казва Головченко.

Ръководителят на правителството на Беларус предположи, че поради премахването на редица ограничения, броят на договорите за доставка на продукти от Беларус за Русия от стопански субекти ще се увеличи от 40 хиляди на 60 хиляди.

Още през 2022 г. Беларус ще плаща за петрол и газ в руски рубли, каза още премиерът на Беларус Головченко. По думите му, това е отнело много време, за да се постигне преходът към разплащане в рубли за енергийните ресурси - "отказвайки се от разплащания в долари, сега ще работим с руската рубла".

Путин: От утре руският газ ще се плаща само в рубли

Путин: От утре руският газ ще се плаща само в рубли

Изключения от схемата не се допускат