Руският президент Владимир Путин подписа днес Указ за разплащанията за природен газ в рубли с "неприятелски" държави (участващи в санкционния натиск върху Русия), съобщават руски медии.

Само преди седмица Владимир Путин заяви, че плaщaниятa зa дocтaвĸитe нa pycĸи гaз зa "нeпpиятeлcĸи" cтpaни ще трябва дa ce извъpшвaт caмo в pyбли, по решение на ръководството на Руската федерация. Още тогава президентът инcтpyĸтиpa Цeнтpaлнaтa бaнĸa и пpaвитeлcтвoтo в paмĸитe нa eднa ceдмицa дa oпpeдeлят peдa нa пpидoбивaнe нa pyбли нa вътpeшния пaзap нa Pycĸaтa фeдepaция oт ĸyпyвaчи нa pycĸи гaз.

Сега съответният документ вече е налице. Съгласно документа, ако "неприятелските" страни не плащат за руски газ в рубли от 1 април, Москва ще счита това за неизпълнение на договорите отношения за доставките на газ. В този случай, съществуващите споразумения ще бъдат прекратени, съответно и доставките на газ.

Държавният глава на Русия посочва, че Западните страни ще трябва да открият сметки в рубли в руски банки, за да плащат за природния газ. Той нарече решението за процедурата за плащане на доставките на газ в рубли, "стъпка към финансовия суверенитет на Русия".

Указът на Путин за плащане на природния газ в рубли се отнася само за доставките на "Газпром" по тръбопроводи.

"Газпромбанк" е определена като упълномощена банка, където чуждестранни купувачи да откриват специални сметки в рубли за разплащания на природен газ.

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

България е в списъка с "неприятелски" страни, обявен наскоро от Русия

"Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици. Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност - т.е. съществуващите договори ще бъдат спрени", подчерта Владимир Путин, цитиран от руски медии.

Руският президент добави, че Москва ще счита, че договорите не са изпълнени, ако страните от "неприятелския" списък не плащат в руската валута от 1-ви април.

Путин каза още, че рисковете, които възникват при търговията на газ в долари и евро, са неприемливи за Русия.

Той подчерта, че в ситуация, когато финансовата система на западните страни се използва като оръжие, когато компании от тези страни отказват да изпълняват договори с руски банки, предприятия, физически лица, когато активи в долари и евро са "замразени", няма смисъл да се използват валутите на тези страни.

Руският енергиен гигант "Газпром" разглежда варианти за спиране на доставките на газ за "неприятелските" страни при неплащане на доставките в рубли и оценява възможните последици от това, съобщи днес "Комерсант", позовавайки се на неназовани собствени източници.

Русия за плащанията в рубли: Безплатно газ няма да доставяме на никого

Русия за плащанията в рубли: Безплатно газ няма да доставяме на никого

В нашата ситуация няма да се занимаваме с благотворителност за цяла Европа, каза прессекретарят на Путин