Ръководството на Руската федерация реши плащанията за доставките на руски газ за "неприятелски" страни да се извършват само в рубли, заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството, съобщават руски медии.

Руският президент инструктира Централната банка и правителството в рамките на една седмица да определят реда на придобиване на рубли на вътрешния пазар на Руската федерация от купувачи на руски газ.

Путин добави, че Русия ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и принципите на ценообразуване, заложени в сключените договори. Променя се само валутата на плащане.

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, отбеляза държавният глава на Русия.

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Има вероятност обменният курс на рублата да бъде фиксиран

"Със "замразяването" на руските златно-валутни резерви Западът обяви дефолт пред Руската федерация и сложи черта на надеждността на своите валути", изтъкна Владимир Путин.

Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до "Газпром" за внасяне на изменения по съществуващите договори.

Доставките на петрол и газ от Русия в чужбина се изпълняват в пълен обем съгласно сключените договори, но има някои трудности, каза вицепремиерът Александър Новак. Отрасълът се сблъсква с трудности от финансов и логистичен характер, призна той.

САЩ обмислят блокиране и на златния резерв на Русия

САЩ обмислят блокиране и на златния резерв на Русия

Съответният законопроект вече е подготвен