Няколко американски сенатори от двете партии работят с Министерството на финансите на САЩ, за да се опитат да блокират достъпа на Русия до нейните държавни резерви в злато, съобщи изданието Axios, цитирайки запознати със ситуацията източници.

Въпросните златни резерви са на стойност приблизително 132 милиарда долара.

По предварителна информация, група американски сенатори са подготвили законопроект за налагането на санкции за операции със злато на Централната банка на Русия.

По информация от запознатите източници, тази седмица министърът на финансите Джанет Йелън ще се срещне с четирама сенатори, за да обсъдят въпросния законопроект.

Изданието Axios пише по собствена информаиця, че офисите на четиримата сенатори са работили и през миналия уикенд с представители на Министерството на финансите на САЩ, за да могат да бъдат направени някои технически промени в законопроекта.

Според изданието, сенатор Ангъс Кинг е казал, че американският Сенат е възможно да приеме законопроекта за блокиране ("замразяване") на златните резерви на Русия още тази седмица.

По мнението на финансови анализатори, от финансовите санкции спрямо Русия най-тежко за страната е блокирането на нейните валутни резерви в чужбина, които представляват около половината от натрупаните през последните години огромни златно-валутни резерви в размер на около 630 млрд. долара.

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Има вероятност обменният курс на рублата да бъде фиксиран