Американската компания Constellation Brands купува 10 процентен дял в Canopy Growth Corporation, най-голямата в света публично търгувана компания за канабис.

Constellation, която произвежда една от най-популярните бири - Corona, планира да работи с производителя, за да развива, предлага на пазара и продава напитки, напоени с канабис.

Сделката е за 245 млн. канадски долара (191 млн. щатски долара) в замяна на дял от 9.9% в Canopy Growth Corporation, съобщиха компаниите. Сделката се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на фискалната година 2018 г.

Ходът подсказва, че производителят на алкохол очаква марихуаната в САЩ да бъде легализирана на национално ниво.

"Смятаме, че това е много вероятно, като се има предвид какво се случва в отделните щати", заяви Роб Сандс, президент и изпълнителен директор Constellation Brands, в интервю за WallStreet Journal.

През 2018 г. Калифорния планира да легализира отглеждането и продаването на марихуана за развлекателни цели, но Сандс заяви, че компанията няма намерение да продава продукта в САЩ, докато марихуаната не стане законна в цялата страна.

Constellation ще започне да продава в страни, където марихуаната за развлекателни цели е законна и Канада може да бъде опция, ако предвиденото за тази цел законодателство бъде прието.

Американската компания е част от индекса S&P 500 и обяви рекордните нетни продажби от 7.3 млрд. долара във фискалните си резултати през 2017 г.

Canopy Growth е най-голямата в света публично търгувана компания за канабис, с пазарна оценка от 2.2 млрд. канадски долара (1.7 млрд щатски долара). Акциите й се търгуват на фондовата борса в Торонто.