Ръководството на VMware възнамерява да се откаже от т.нар. обратно сливане с компанията майка Dell. В резултат на тази новина, акциите на разработчика на системи за виртуализация поскъпнаха с над 6%, съобщи Вloomberg.

През февруари 2018 г. Dell разкри, че разглежда различни варианти за по-нататъшно развитие на бизнеса си, вкл. обединение с VMware, емитиране на обикновени акции или продължаване на работата в текущия формат. Вариантът с продажба на компанията или на дела й във VMware не стои на дневен ред.

По-рано ТВ каналът CNBC съобщи, че Dell планира да излезе отново на борсата по ускорена процедура, като формално бъде погълнат от VMware, която поради по-добрите си финансови показатели може бързо да направи IPO (първично публично предлагане на акции).

При подобна сделка основателят и главен изпълнителен директор на Dell - Майкъл Дел, както и частният инвестиционен фонд Silver Lake (голям акционер в Dell), ще получат акции на VMware, които могат да бъдат търгувани на публичния пазар, пише TechNews.

Jericho Capital, един от най-големите независими акционери във VMware, протестира решително срещу присъединяването на Dell към компанията. Опасенията са, че подобно сливане ще обремени VMware с дълговете на Dell и няма да се получи желаната синергия между двете компании.

Сделката ще разруши акционерната стойност на VMware и ще навреди значително на компанията, заяви Джош Резник, мениджър на Jericho Capital и собственик на 1,8% от акциите на VMware.

Според партньори на Dell, анкетирани от Computer Reseller News, обединението с VMware може да създаде огромна технологична синергия. В резултат на сделката, VMware ще поддържа силни стратегически отношения с партньори като Hewlett Packard Enterprise и Lenovo. Освен това пълният контрол над хардуера и софтуера ще даде на Dell голямо предимство спрямо другите ОЕМ производители.