Vodafone Group води преговори за придобиването на европейски активи, притежавани от щатската кабелна компания Liberty Global, съобщава BBC. Базираният във Великобритания телеком казва, че разговорите са в "ранна фаза" и "не е сигурно" дали сделка ще има.

Евентуална сделка би включвала активи в пазари, на които Vodafone вече оперира - Германия, Чехия и Унгария. Вторият най-голям мобилен оператор, основан още през 80-те години на миналия век, работи в над 30 държави и е привлякла над 400 милиона клиента.

Компанията се фокусира върху мобилните услуги, но в последно време започна експанзия на своята оптична инфраструктура, която поддържа по-бърз интернет.

От своя страна Liberty Global също оперира в над 30 държави, но фокусът ѝ на дейност е доставката на телевизионни и интернет услуги. Тя е собственост на милиардера Джон Малоун. В Европа компанията работи в 12 държави под имената Virgin Media и Telenet.

В последните години огромни сделки в индустрията не липсваха, след като телекомите започнаха да предлагат на клиентите си и пакети с телевизия, интернет, мобилни и фиксирани телефонни услуги.

През 2015 година двете компании отново водиха подобни разговори, но тогава не се стигна до сделка, припомня BBC.

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Telenor потвърди, че има купувач за бизнеса ѝ в България

Остава обаче въпросът кой е той