Walmart продаде третата по големина верига от супермаркети на Острова - Asda на братята милионери Мохсин и Зубер Исса и частната група акционери TDR Capital за сумата от 8,8 млрд. долара, предаде Reuters. Плановете на новите собственици включват увеличаване на мрежата с по-малки магазини, след като обектите отново са под британски контрол - за пръв през последните 21 години, когато Walmart ги придоби за 6,7 млрд. паунда.

Ако планът им се осъществи, Asda, която се конкурира с другите лидери Tesco, Morrisons и Sainsbury"s, ще предлага всички видове обекти на пазара. Срещу тази сума обаче Walmart ще запази дял в начинанието, който все още не е оповестен.

Asda ще изключва хладилниците си, за да държи Великобритания топла тази зима

Третата най-голяма верига супермаркети ще изключва хладилниците си, за да държи Великобритания топла тази зима

Компанията ще получава допълнителни приходи, за да помага за баланса на енергийната система

"След успешен период като част от Walmart, ние планираме да развием Asda като диверсициран бизнес, продължаващ да служи брилянтно на клиентите ни във Великобритания", казаха Исса, които обещават да инвестират над 1 млрд. паунда в супермаркетите в хода на следващите три години, за да запазят цените ниски и да защитят веригата си на доставки. Освен това те ще запазят централата на компанията в Лийдс.

С тази инвестиция веригата ще се опита да се конкурира и със значителното увеличаващите пазарния си дял Aldi и Lidl. Затова и конкурентният бранд на Asda се опита да я придобие по-рано тази година, но сделката беше спряна от местния регулатор.