Стотици магазини от веригата Asda във Великобритания ще помагат за балансиране на енергийната система тази зима, като използват хладилниците си, пише The Guardian.

Третата най-голяма верига на Острова включва в инициативата си 300 магазина и 18 депа за дистрибуция. Това ще донесе на компанията допълнителни приходи, докато в същото време тя ще помага за балансиране на мрежата. Изключването на хладилниците по нареждане на държавния системен оператор, ще освобождава 13 мегавата енергия - достатъчна за захранването на 8 500 жилища. Asda се задължава да ги изключва в рамките на 10 минути след поискване.

Lidl изгражда най-големия фотоволтаичен парк в Ирландия

Верига супермаркети, която оперира и у нас, изгражда най-големия фотоволтаичен парк в Ирландия

Той ще се състои от 4 364 соларни панела

Точната сума, която компанията ще получава, не е ясна, но системният оператор плаща годишно по около £1 милиард, за да балансира мрежата. Повечето от средствата са за енергийни централи, които да стоят в готовност за повишаване на производството.

Енергийният мениджър на Asda, Питър Смит, посочва, че решението е взето лесно. Всички индустриални хладилници се изключват поне веднъж дневно за профилактика, но с новата технология супермаркетите ще могат да получават допълнително приходи, като ги изключват тогава, когато системният оператор пожелае.

Каква е връзката между Lidl и цените на имотите? И защо британците в три региона недоволстват

Каква е връзката между Lidl и цените на имотите? И защо британците в три региона недоволстват

Наскоро веригата Waitrose продаде три обекта на германския ритейлър, което създаде притеснения за цените на жилищата