Веригата хранителни супермаркети Lidl ще вложи 1 милион евро или 1,12 милиона долара в инсталация на 4 364 соларни панела. Проектът е планиран за логистична база, която се изгражда в момента в Ирландия.

В изявление в понеделник германската компания е съобщила, че соларните панели ще генерират общо 1 милион киловат часа електроенергия на година, което ще намали количеството на вредните емисии с 473 тона, пише CNBC.

Инсталацията ще бъде най-големият фотоволтаичен парк в Ирландия, а слънчевите панели ще бъдат осигурени от компанията Еnerpower.

Lidl твърди, че новата инвестиция ще позволи на веригата да задоволява ¼ от нуждите си от електроенергия в Ирландия със слънчева енергия.

"Бяхме съвсем наясно още когато започнахме да изграждаме най-голямата си логистична база, че ще използваме най-новите устойчиви иновации, които ще позволят да се пести електроенергия", е заявил Алън Бари , директор на отдела по собствеността и централните услуги.

По думите му проектът, който се намира в Нюбридж, графство Килдър, ще има електрически коли, станции за зареждане и LED осветление.

Lidl e една от веригите супермаркети, която се опитва да използва възобновяеми източници на електроенергия и да постигне устойчиво развитие.

През 2018 година Walmart също започна да използва електроенергия от соларни панели в две от своите логистични бази.

След колеблив успех Lidl "атакува" конкурента си Aldi на най-големия потребителски пазар

След колеблив успех Lidl "атакува" конкурента си Aldi на най-големия потребителски пазар

Компанията отваря 25 нови обекта в САЩ през следващите месеци и търси нови възможности за експанзия