Гръцката енергийна компания Public Power Company (PPC) се готви да купи 70% от румънската електроразпределителна компания Enel Romania и да стане един от основните енергийни доставчици в страната.

Enel Romania е дружество на италианската група Enel и се оценява на около 1,8 милиарда евро според Profit.ro. Компанията е един от най-големите частни инвеститори в енергийния сектор в национален мащаб, като е едновременно производител и преносител на енергия. 

Още от 2019 г. Enel се опитва да продаде миноритарни пакети от акции в румънските си операции и е ухажвала няколко инвестиционни фонда за тази цел. Гигантът PPC обаче иска да закупи контролен дял от Enel Romania. Вече има подписано споразумение между двете страни, както и оценка на дъщерното дружество на 1,3 милиарда евро. 

Очаква се PPC да плати около 300-400 млн. евро от собствени средства и да покрие останалите чрез заеми за сделката. Интересен факт е, че сегашният главен изпълнителен директор на PPC Георгиос Стасис беше ръководител на Enel Румъния между 2016 и 2019 г.

Enel оперира мрежи с дължина от 128 000 километра на юг (включително в Букурещ), регионите Банат и Добруджа. Би могло да се каже, че Enel Romania контролира една трета от националната енергийна разпределителна система.

Според ръководството на Enel Romania ограничаването на цените на енергията от правителството не благоприятства инвестициите. По думите на Алберто де Паоли, финансов директор на Enel, горната граница може да повлияе на продължаващото присъствие на групата в Румъния.

PPC е основана през 1950 г. и е водещата електрическа компания в Гърция - има приблизително 6 милиона клиенти в страната, на които доставя електроенергия, произведена от ТЕЦ, ВЕЦ- и възобновяеми енергийни източници. Освен това оперира в над 30 страни по света и има база от активи от приблизително 3 милиарда евро.

Групата обяви намерението си да навлезе на румънския пазар преди година, като натрупа 1 млрд. евро от инвеститори за този ход. Гръцката държава притежава миноритарен пакет от 34% в PPC.