Платформата за видеокомуникация Zoom ще придобие Five9 Inc. за 14,7 милиарда долара. Това ще бъде най-голямата сделка на Zoom досега и втората по големина технологична сделка в САЩ тази година, след планираната от Microsoft покупка на Nuance Communications за 16 милиарда долара, според FactSet.

Five9 ще бъде оперативно подразделение на Zoom след осъществяване на сделката. Предвижда се тя да бъде финализирана през първата половина на 2022 г. Придобиването може да вкара Zoom на пазар за кол центрове на стойност 24 милиарда долара.

Five9 се конкурира на пазар за облачни услуги, които помагат на компаниите да се свързват с клиентите. Сред клиентите на Five9 са Under Armour, Citrix, Athena Health и Lululemon.

По време на пандемията бизнесът на Zoom процъфтява. Компанията увеличи приходите си с 326% през 2020 г. Цената на акциите на Zoom скочи почти 400% през миналата година, въпреки че спадна с 36%, откакто достигна връх през октомври.

Тази година инвеститорите изразиха опасения дали този растеж ще продължи, сред като мерките се разхлабват, а конкурентите на Zoom пуснаха свои функции, за да отговорят на нуждите на компаниите, чиито служители работят от вкъщи. Microsoft Corp. представи промени в дизайна на Teams, а Google пусна актуализации на Workspace и нови инструменти за видеоконференции.

През юни Zoom съобщи, че е подписал сделка за придобиване на германския стартъп Karlsruhe Information Technology Solutions-kites GmbH.

През май 2020 г. компанията купи Keybase Financial Group Inc.