Двойно повече приходи от туристически данък отчитат през този сезон в община Созопол в сравнение с миналата година. Жителите, търговците и ресторантьорите определят сезона като успешен. По думите на местните жители това се дължи на факта, че българите са избрали да почиват на българското Черноморие, пише БНР.

200 хиляди лева са приходите от туристически данък през 2021 година. През 2020 година за месеците юли и август приходите са били двойно по-малко.

30% повече са гостите на града, пристигнали с автомобил тази година, а плажовете са пренаселени.

"Паркирането на автомобили е универсален проблем. Тази година имаше с около 30% повече автомобили на територията на града и околността. Ние също имахме проблем с паркирането. Инфраструктурата на града не може да поеме такъв поток от туристи и автомобили. Пътищата не са съобразени, плажовете бяха претъпкани, дискотеките бяха претъпкани", заяви за БНР кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Според него има няколко предпоставки, които предполагат сезонът да е дълъг. "През последните години септември и октомври са топли месеци. Има климатични предпоставки, които предполагат да има туристи. Естествено ще има отлив на туристи с оглед на това, че започва учебната година. Най-притеснително е четвърта вълна на пандемията и призовавам и съгражданите си, и туристите да спазват противоепидемичните мерки", заяви той.

Десетки са търговските обекти, сергиите и пунктовете за бързо хранене в града.

"Българите преоткриха нашето Черноморие. Заради тази пандемия и заради мерките доста хора, които ходеха в Испания, Гърция дойдоха и миналата година".