Китай, втората най-голяма икономика в света, започва бавното си възстановяване след епидемията. В началото на второто тримесечие обаче пейзажът е различен и много компании остават затворени - някои от тях завинаги, пише CNBC.

Официалните данни за възстановяването на дейността на компаниите отбелязват покачване. Към 29 март 76,8% от малките и средни предприятия са отворили врати отново, при 60% две седмици по-рано. Но не е ясно кога - и дали изобщо - данните ще достигнат 100%.

"По-нататъшното увеличение за средните, малките и микро предприятията може да се изправи пред стена, тъй като някои малки, средни и микро предприятия са фалирали", посочва Брус Панг, директор на макро проучванията в China Renaissance.

Към понеделник над 429 хил. компании са спрели дейност, според анализ на Qichacha. Най-много от тях, 38%, работят в областта на търговията на едро и дребно. Бизнес услугите и лизингът са на втора позиция с 15%, следвани от производството с 8%. 126 млн. компании обаче все още работят, като така затворилите врати са далеч под 1% от общия брой.

Коронавирусът, който се появи за първи път през декември в китайския град Ухан, уби над 3 300 души в страната. Въпреки че на местно ниво разпространението намаля драстично, властите се притесняват от втора вълна.

И докато се опитват да ограничат възможността от такава, особено от китайци, които се завръщат от чужбина, властите правят възстановяването на бизнеса за някои компании особено трудно. Значително пострадаха кината, които бяха напът да отворят вратите си отново през последната седмица. Пекин обаче нареди в петък всички кина да останат затворени.

Тежките времена за компаниите, особено износно ориентираните, продължават. Панг посочва, че поръчките от чужбина намаляват драстично, след като сега останалата част от света се бори с вируса.