Около 850 000 работни места в публичния сектор на Великобритания могат да бъдат автоматизирани до 2030 година, сочи ново проучване.

Изследването е проведено от университета в Оксфорд съвместно с фирмата за бизнес консултиране Deloitte, а резултатите сочат, че около 77 процента от 1.3 милиона административни служители в публичния сектор имат най-голям шанс да бъдат заменени от машини, пише The Guardian.

В проучването се анализира състоянието на публичните финанси и на предизвикателствата пред публичните услуги.

Предишни дейности на Deloitte показаха, че секторите във Великобритания ще бъдат засегнати от автоматизация в следващите две десетилетия, като 74 процента от работните места в транспортните услуги имат вероятност да бъдат автоматизирани.

Машини и нови технологии вероятно ще заместят 59 на сто от служителите в търговията на едро и дребно, както и 56 процента от работните места в сферата на производството.

В доклада се казва, че много служители ще бъдат относително защитени от автоматизацията, особено в областта на образованието и работните места, които изискват взаимодействие с обществото.

Автоматизацията ще бъде атрактивна възможност за разходите и управлението на публичния сектор. Според доклада тя ще спести 17 милиарда паунда от пари за заплати в публичния сектор до 2030.

"Нашето по-широко проучване върху автоматизацията показва също, че докато работни места се изместват от автоматизацията, в резултат се създават нови по-висококвалифицирани и по-добре платени работни места", коментира Майк Търли от Deloitte.