Дълговете на американските домакинства чупят рекорди. През последните три месеца на 2017 година задълженията на американците са се повишили с нови 193 милиарда долара и вече достигат 13,15 трилиона долара.

Така 2017 година се превръща в петата поред, в която дълговете се увеличават, сочат данни на Федералния резерв, цитирани от The Wall Street Journal.

Количеството задължения е рекорд в историята на САЩ в абсолютна стойност, макар цифрите да не са коригирани спрямо инфлацията или ръста на населението.

Като дял от икономиката, задълженията са били около 67% през третото тримесечие, записвайки слаба промяна спрямо предходния период и все още са далеч от рекордните 87% в началото на 2009 година.

Икономистът Даян Суонк посочва, че сегашните нива на задлъжнялост не представляват кой знае какъв проблем, както и че през 2018 година ще продължат да растат. Американците и не се бавят с плащането на заемите си, като сериозните забавяния (над 90 дни) са намалели леко до 3,12% от 3,19% през предходното тримесечие.

Дългът расте, но и нетното богаство на домакинствата също върви уверено нагоре. През последното тримесечие на 2017 година то се е повишило с 1,742 трилиона долара до общо 96,9 трилиона долара, основно заради ръста на борсите и недвижимото имущество.