Очаква се Аржентина да представи редица мерки за намаляване на разходите в понеделник в опит да спре разрастването на острата валутна криза, която обзе страната, пише BBC. Песото загуби около половината от стойността си през тази година, въпреки че централната банка се опита да го стабилизира, повишавайки лихвите до 60%.

Президентът Маурицио Макри обеща да се справи с огромния дълг на страната. Популярен с намаленията на редица данъци, сега може да се наложи държавният глава отново да ги въведе. Очаква се около 10 министри да загубят постовете си днес, пишат местни медии, след като ведомствата бъдат закрити.

Мерките идват на фона на подготвяното посещение на министъра на финансите във Междунардония валутен фонд. През юни Аржентина се видя принудена да поиска $50 милиарда от ръководената от Кристин Лагард институция - въпреки преобладаващо негативните настроения срещу МВФ, която е обвинявана за икономическата криза в държавата през 2001 г.

Аржентина повиши лихвата до 60%

Аржентина повиши лихвата до 60%

Песото обаче продължава да се срива

Правителството заяви, че ходът е нужен, за да върне доверието на международните инвеститори след рязък спад в износа в сектор земеделие, по-високи цени на енергията и по-силен долар. Целта на посещението на министъра на финансите е да финализира бързо сделката за средствата.

МВФ обаче иска Аржентина да се справи с огромния си фискален дефицит - цел, която обикновено се постига с намаляване на разходите от бюджета.

Икономически проблеми измъчват Аржентина години наред. Макри, който бе избран преди три години, обеща да остави в миналото политиката на протекционизъм, водена от неговата предшественичка - Кристина Фернандез де Киршнер.

Нейното правителство, което бе на власт между 2007 и 2015 г., национализира редица компании и въведе огромни субсидии за ежедневни стоки и услуги.

Въпреки инфлацията, МВФ смята, че икономиката на Аржентина ще се стабилизира до края на годината и от следващата ще започне да се възстановява.

След разрастване на кризата Аржентина поиска спешно $50 милиарда заем от МВФ

След разрастване на кризата Аржентина поиска спешно $50 милиарда заем от МВФ

От началото на годината песото е поевтиняло с над 40% спрямо долара