Стойността на аржентинското песо продължи да се срива в четвъртък, като загуби над 13 процента от стойността си след спад от 7 процента ден по-рано. Загубите идват на фона на решението на централната банка да повиши лихвите с 15 процентни пункта до 60 процента в отчаян опит да стабилизира валутата.

Аржентина повиши лихвите вече четири пъти тази година, като последният път бе на 13 август. Поредният спад на валутата бе причинен заради сушата, която нанесе удар по износа на земеделски стоки, повишение на цените на енергията и по-силен долар, получил подкрепа, след като инвеститорите изтеглят средствата си от развиващите се пазари.

След разрастване на кризата Аржентина поиска спешно $50 милиарда заем от МВФ

След разрастване на кризата Аржентина поиска спешно $50 милиарда заем от МВФ

От началото на годината песото е поевтиняло с над 40% спрямо долара

Ситуацията накара президентът Маурицио Макри да потърси помощ от Международния валутен фонд. През тази година валутата се срина с 50% спрямо долара. Инфлацията е над 30%, отчасти и заради решението на правителството да повиши цените на газта и електричеството, за да стабилизира финансите си.

Промените направиха живота в страната по-скъп, което накара домакинствата да намалят разходите си, което донесе 6,7 процента на икономиката през юни. Вчера президентът призова МВФ да ускори спасителната програма на стойност $50 милиарда.