Около 400 000 служители в авиоиндустрията са изгубили работата си или са били известени, че ще бъдат съкратени в резултат на пандемията. Това показват изчисления на Bloomberg.

Секторът се оказа сред най-тежко засегнатите заради забраните за пътувания. В резултат на това авиокомпаниите бяха принудени драстично да намалят броя на полетите си заради затворените граници и липсата на търсене от страна на пътниците, особено що се отнася до международните линии.

Лидери, като British Airways, Deutsche Lufthansa, Emirates Airline и Qantas Airways, са сред тези, обявили, че ще освободят хиляди свои служители. Още много работни места се очаква да бъдат съкратени и в САЩ.

Там те ще дойдат след септември обаче, тъй като според условията на държавната помощ за индустрията в размер на 50 милиарда долара, дружествата могат да се възползват от нея, ако запазят служителите си на работа.

Delta Air Lines, United Airlines и American Airlines вече са предупредили около 35 000 свои служители, че могат да бъдат освободени. Според изчисленията на анализатори трите компании може да намалят броя на заетите с до 100 000 души до края на 2020 година.

От Bloomberg посочват, че прогнозираната загуба на 400 000 работни места е в световен мащаб и включва, както пилоти, така и хора от кабинния екипаж.

Междувременно съкращенията в индустрии, свързани с авиобизнеса - производители на самолети, на двигатели, летища и туристически оператори, могат да достигнат 25 милиона. Гигантите Airbus и Boeing може да освободят над 30 000 души.