България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) със значителен добив на зърнено-житни култури. И въпреки че страната ни изостава далеч зад големите производители, като Испания, Франция и Германия, то тя изпреварва редица други европейски икономики. В тази категория влизат основно пшеница, царевица и ориз.

За да може човек да си представи колко точно такива култури се произвеждат у нас, можем да кажем, че обемът на добива в България надхвърля този на Гърция, Хърватия и Португалия взети заедно.

6 милиона тона – исторически рекорд за реколтата от пшеница

6 милиона тона – исторически рекорд за реколтата от пшеница

Дължи на по-висок среден добив от декар

Според данните на Евростат за 2016 година за нашата страна той е над 8,94 милиона тона, докато за другите три членки е съответно 3,79 милиона тона, 3,55 милиона тона и 1,14 милиона тона или обща реколта от 8,48 милиона тона.

Подробната статистика на европейската служба сочи, че през миналата година в сравнение с 16 години назад България е добила с 3,48 милиона тона повече пшеница, царевица и ориз. През 2000 година реколтата достига ниво от 5,24 милиона тона.

*Реколтата е пресметната в хиляди тона

До най-ниското си равнище за последните близо 2 десетилетия тя пада непосредствено преди кризата през 2007 година, когато се изчислява на едва 3,20 милиона тона. От друга страна добивът за първи път минава 9 милиона тона през 2013 година, за да достигне пика си през следващата, когато се изчислява на 9,53 милиона тона.

През следващата година добивът се свива леко, но през миналата отново е близо до границата от 9 милиона тона.

Прогноза за рекорден добив на царевица и слънчоглед през 2017-а

Двете земеделски култури, за които 2017-а ще бъде историческа откъм добив

И какво още ще се случи в агросектора у нас през следващите месеци

Лидер в Европа е Франция, чиято реколта надхвърля 54 милиона тона за 2016 година. След нея се нарежда най-голямата икономика на Стария континент - Германия с 45,4 милиона тона. Трета е Полша с 31,97 милиона тона.

В Централна и Източна Европа сред водещите страни в това отношение са Румъния и Унгария с добив в размер на съответно 31,97 и 21,76 милиона тона.

България е лидер по реколта от слънчоглед в ЕС

България е лидер по реколта от слънчоглед в ЕС

Очаква се тя да надхвърли 2 милиона тона