Българската икономика излиза от 7-годишен цикъл на лоши години и влиза в нов, в който предстоят 7 добри. Важно е управляващите да използват този период правилно. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия.

Той е на мнение, че настоящата година е една от най-добрите в икономически аспект, като през следващата година той очаква растежът да се повиши до 5 на сто. Все пак Дянков посочва, че това се дължи най-вече заради подемът на цяла Европа.

"Пред нас има още 3-4 години с добър икономически растеж, но тези 5% икономически ръст сега се изработват главно в големите градове. Те дърпат работници и затова в малките населени места не се усеща промяна", смята той.

Дянков посочва, че през последните три месеца най-много хора са напуснали Разград, Враца, Видин и Ловеч, като те нямат намерение да се връщат обратно. Като причина за това финансистът посочва това, че в Северна България икономика липсва.

"Когато веднъж си тръгнат и да правиш магистрали, няма смисъл", казва още той.

Симеон Дянков е убеден, че са нужни повече усилия в посока на регионалните политики, като правителството и депутатите трябва да донесат промени в тази посока.

"Не трябва да се мисли само за големи инфраструктурни промени, но и да се види дали не липсва базова инфраструктура за интернет, например, дали не липсва определена група хора за конкретни работни места, дали не трябва да се направи нещо в средното образование, за да отговаря на регионалните нужди", казва той.