След като властите в страната обявиха, преди дни, извънредна ситуация във връзка с пандемията, през следващите дни се препоръчва на гражданите да ограничат максимално излизанията от домовете.

В контекста на тази ситуация, българския бизнес реагира като все повече компании обявяват, че ще направят дарения на болнични заведения, както и че ще предприемат действия, които да са от полза на клиентите им, които ще трябва да ограничат социалните си контакти до минимум.

Собственикът на най-голямата компания за стени за катерене в света Walltopia Ивайло Пенчев ще дари 222 000 лв. на софийската "Александровска болница", пише clubz.bg. Предназначението им ще бъде за закупуване на респираторни апарати, ключови за оцеляване на заразените с коронавирус, които карат тежко болестта.

Условието на Пенчев е служителите на компанията му и техните семейства да получават достъп до апаратите с предимство.

Пред clubz.bg бизнесменът е пояснил, че това значи, че ако болен човек вече е поставен на един от респираторите, той ще бъде прехвърлен на негов служител при нужда. "Аз ги купувам тези апарати. Грижа се за моите хора на първо място. За всички други на второ място. Но поне се грижа."

Респираторните апарати вече са поръчани и ще пристигнат след 3-4 седмици. България разполага с 53 173 болнични легла

Дарение в Шумен

Стопанска камара-Шумен е открила дарителска сметка за набиране на средства, които ще се използват за ограничаване на разпространението на коронавируса на територията на общината, съобщи economic.bg.

Инициативата е на братята предприемачи - Красен и Жечко Кюркчиеви, собственици на "Фикосота" и "Теси". Те даряват 100 000 лв. за начало за финансиране на кампанията.

Мотото, под което ще протече кампанията е "Помогни сега".

"Призоваваме бизнеса да се присъедини към инициативата и да подкрепи местната власт в усилията ѝ за справяне с епидемията. Нуждата в момента е от бързи действия на регионално ниво. Възможността е да се финансират мигновено е в основата на качеството на работа на медицинските служби. Надявам се тази кампания да е добър пример и за други градове в страната", споделя Красен Кюркчиев.

В рамките на инициативата при Стопанска камара-Шумен е създаден фонд в полза на МБАЛ "Шумен" и останалите медицински обекти в областта. Събраните средства ще се използват по преценка на Общинския кризисен щаб за превенция и защита на населението от разпространението на вируса - за консумативи и материали, медицинско оборудване, защитни облекла, набиране на доброволци и други.

Публична отчетност на постъпленията и разходите ще бъде давана всяка седмица.

Паралелно с дарителската кампания, Община Шумен е подготвила склад, в който желаещите могат да дарят лични предпазни средства и препарати за дезинфекция.

Братя Кюркчиеви са дарили и над 20 000 сапуна, които ще бъдат раздадени на всички учебни, здравни и социални заведения в община Шумен.

Търговските вериги

"Фантастико" дарява 200 000 лв. за закупуване на дихателни апарати в УМБАЛ "Александровска", информират от лечебното заведение, съобщи offnews.bg.

От "Фантастико" съобщават, че решението за финансовата подкрепа е взето веднага, след като става ясно, че се търси възможност за закупуване животоспасяващата апаратура в условията на пандемия и недостига в стотици болници по целия свят.

Ръководствата на УМБАЛ "Александровска" и на "Фантастико" подчертават, че няма поет ангажимент за приоритетно използване на дихателните апарати в полза на частната компания. Единствено лекарите са тези, които ще правят преценка кой пациент от каква медицинска помощ има нужда.

"Изказваме огромна благодарност и респект за щедростта и съпричастието от страна на търговска верига "Фантастико", чиято финансовата подкрепа ще осигури адекватно лечение за повече пациенти, а лекарите ще бъдат по-сигурни в работата си и най-вече предпазени от нуждата да вземат тежки решения в бъдеще, подобни на тези в Италия", завършват писмото си от болницата.

Дарения от компании

А1 дари на УМБАЛ "Александровска" средства, необходими за закупуване на пет дихателни апарата, за да помогне на университетска болница при лечението на болни от коронавируса, съобщиха от компанията.

Очаква се новото оборудване да пристигне в лечебното заведение в рамките на три седмици. Стойността на дарението надвишава 220 000 лева, а дихателните апарати ще останат собственост на здравното заведение след края на пандемията от коронавирус и ще се използват за лечението на пациенти с респираторни и други заболявания. 

Безплатни услуги от компаниите

Сайтът на платформата Уча.се обяви, че ще предостави безплатен достъп за всеки, който има желание до края на обявената ваканция, която е до 29.03.2020 г., за да продължи учебният процес у нас.

"Сега всеки човек има безплатно всичките 16 000+ видео урока и теста по всички предмети от 1. до 12. клас, както и тези за 4. група за децата в предучилищна възраст. Всички видео уроци и тестове са изцяло съобразени с учебната програма и дори с точния учебник, по който учениците учат и учителите преподават", казаха от платформата.

Сред първите компании, обявили подобни действия са телекомите. А1 например съобщи, че от 16 март, за период от 30 дни, ще предостави безплатно над 200 ТВ канала на своите, клиенти, ползващи такива услуги. Те ще бъдат отключени за клиентите им, без значение на какъв абонаментен план са били преди извънредното положение.

За частните си клиенти, на мобилни услуги, от 18 март (с изключение на ползващите предплатени карти), телекомът дава еднократен бонус от 10 000 MB мобилен интернет на максимална скорост, независимо от тарифния план, който ползват в момента. Пакетът ще важи 30 дни след активиране чрез мобилното приложение.

Магазините на компанията, с изключение на тези в молове и търговски центрове, ще продължат да работят, но при намалено работно време до 18:30 часа, а в обектите ще се допускат до трима клиенти едновременно.

Във връзка със ситуацията в страната и обявените мерки срещу разпространението на вируса и Telenor призова хората "Остани си вкъщи" и предприема действия, които да са в помощ на клиентите при поддържането на връзка със своите близки, управлението на бизнесите си.

От 18 март до 18 април 2020 г. операторът ще предостави пакети за допълнителни минути и мобилен интернет, както за достъп до дигитални услуги без допълнително заплащане на своите клиенти.

Всички клиенти на Telenor ще могат да ползват без допълнително заплащане пакет от 1000 минути за разговори с всички мрежи в България, който ще могат да активират като изпратят безплатен SMS с текст "1" до кратък номер 1234.

Те ще могат да активират безплатно и пакет от 10 000 MB за мобилен интернет на максимална скорост чрез приложението MyTelenor. И двата пакета са с валидност 30 дни от датата на активиране и могат да бъдат получени еднократно за този период.

Всички клиенти на абонаментните планове на компанията, ще получат безплатен достъп за период от 30 дни до всички дигитални услуги, включително Deezer, HBO GO, Play Diema Xtra, Nickelodeon, BubaPlay, Bookmate и Капитал. За целта, те трябва да активират допълнителния пакет на съответната дигитална услуга в приложението MyTelenor. След края на периода, услугите ще бъдат автоматично деактивирани.

За своите бизнес клиенти Telenor предоставя всички необходими бизнес приложения, които да осигурят непрекъсваемост на бизнеса. Чрез тях могат да са в постоянна връзка посредством провеждане на онлайн срещи с чат и видео, и конферентни разговори с неограничен брой участници както и лесна обмяна на документи онлайн.

И "Виваком" обяви, че осигурява допълнителни 10 000 МВ мобилен интернет на максимална скорост от понеделник. Те ще са достъпни чрез приложението на телекома. 

До 20.04.2020 г. операторът подарява и допълнителни пакети по 2 000 MB, които ще могат да се използват през уикендите до края на периода. 

Всеки клиент, който е платил месечната си фактура чрез мобилното приложение или е презаредил предплатена карта, получава допълнителен и 2 000 MB на максимална скорост.

Клиентите на компанията имат възможност да гледат безплатно тв съдържание чрез Vivacom видеотека.