Рекордният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) нареди Румъния сред най-бързо развиващите се икономики през миналата година. Погледнато в по-малък мащаб столицата на северната ни съседка също се представя много добре.

Може би заради това не е много изненадващо, че Букурещ е единственият европейски град, попадащ в класацията топ 30 на класацията City Momentum Index 2018 JLL на най-бързо развиващите се дестинации в краткосрочен план.

Този списък отразява местните икономики и пазарите на имоти, които отчитат най-бърз растеж. Градовете в него са оценени по-конкретно според производството, бизнес активността, строителството, реинвестираната печалба, търговията и други.

В него по-голямата част от градовете се намират в Югоизточна Азия, а по един или два са от Близкия Изток, Африка, Европа и Северна Америка.

На първите пет места влизат четири града от Индия. Първенец е индийският Хайдарабад, следван от Бангалор, Пуне и Калкута. Между тях на трето място е виетнамският Хошимин.

От компанията JLL изчисляват своя индекс и за градовете, които се очаква да имат най-добри икономически постижения в дългосрочен план. В този списък населените места се различават значително от тези в първия. Там в топ 5 влизат Сан Франциско, Силициевата долина, Ню Йорк, Лондон и Бостън.

Courtesy of: Visual Capitalist