Белгия се готви за евентуален провал на преговорите за Brexit, като подсилва митническите си служби с дронове, кучета и десетки нови служители, пише Bloomberg.

Страховете в Европейския съюз, че няма да бъде постигнато търговско споразумение между Лондон и Брюксел, се засилват все повече. Ако това се случи, Великобритания ще напусне блока без никакви гаранции и никакъв преходен период, в който да се пренастрои към новите условия.

Обединеното кралство, което е четвъртият най-голям търговски партньор на Белгия, трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г. със или без споразумение. В същото време Белгия се стреми да въведе своя нов режим до началото на април.

Макар нейните пристанища да са силно свързани с британската икономика чрез търговията с тежки товари, малката държава е готова за най-лошия възможен сценарий - напускане без споразумение и преходен период, уверяват от белгийското министерство на финансите.

Над 17 млн. метрични тона храни, текстил, химикали, автомобили, машини и други стоки са пътували между Брюж и Великобритания през 2017 г.

Над 17 млн. метрични тона храни, текстил, химикали, автомобили, машини и други стоки са пътували между Брюж и Великобритания през 2017 г.

Белгийското федерално правителство инвестира в дронове за наблюдение на бреговата линия и Северно море, скенери, които работят под водата и допълнителни кучета, за откриване на наркотици и пари.

Освен това набира 141 нови митнически служители, които ще влязат в действие от април 2019 г. Общият брой на служителите, които ще бъдат наети, зависи най-вече от изхода на преговорите между Великобритания и ЕС.

Държавните лидери от ЕС трябва да обсъдят Brexit на срещата на върха в Брюксел следващата седмица. Двете страни се стремят към сделка през октомври, за да дадат достатъчно време на британския и европейския парламент да ратифицират евентуалното споразумение преди Островът да напусне блока.

Правителството на премиера Тереза Май, което остава дълбоко разделено спрямо бъдещите търговски взаимоотношения с Европа, е обект на критики, че не прави достатъчно, за да се подготви за най-тежкия възможен Brexit.