Цената на електричеството е един от най-чувствителните въпроси за обществото и всяка промяна в нея предизвиква ответни реакции. Едно повишаване на стойността на тока няма как да остане незабелязано и нашата страна има съвсем пресни примери в тази посока.

Как обаче изглежда ситуацията погледната в по-дългосрочен план и в сравнение с останалите страни в Европа? В България, както и в целия Европейски съюз (ЕС), електричеството поскъпва плавно през последните 10 години.

Оказва се обаче, че ако у нас домакинствата плащат двойно по-малко за ток от тези в най-голямата европейска икономика, то електричеството излиза значително по-евтино на бизнеса в Германия в сравнение с индустрията в България.

Токът за производителите е поскъпнал двойно 

В нашата страна между 2006 и 2016 година цената за производители е нараснала повече от двойно, става ясно от официалната статистика на Евростат.

Ако преди 10 години тя е била в размер на 0,0460 евро за киловатчас, то през миналата размерът е достигнал 0,0992 евро за килотатчас.

Към миналата година обаче германските компании плащат значително по-малко от производителите в България, като цената за тях е 0,0788 евро за киловатчас.

Единствено леко поевтиняване в сегмента в страната ни е имало през 2015 година, когато работодателите организираха протести през лятото заради очаквано повишаване на стойността на елетричеството от 1 август.

Година по-късно обаче увеличението става факт, като цената за производителите достига най-високото си ниво за последното десетилетие.

Бизнесът вече плаща повече от домакинствата

И ако през 2006 година бизнесът е плащал значително по-малко за електричество в сравнение с домакинствата, то сега тенденцията е обратна.

При потребителите поскъпването е в рамките на 1,4 пъти или на близо 40% в рамките на разглеждания период, показват данните на Евостат. През 2006 година цената е била 0,0660 евро за киловатчас, а през миналата е достигнала до 0,0956 евро за киловатчас.

При този сегмент поскъпването отново е плавно, като понижение има единствето през 2014 година. То дойде в резултат на протестите срещу увеличението на цената на тока, започнали в началото на 2013 година, които доведоха до оставката на първото правителство на премиера Бойко Борисов.

През миналата година стойността на електричеството за потребителите е достигнала най-високото си равнище от десетилетие насам. В същото време обаче изчисленията сочат, че тя остава най-ниската в целия ЕС.

Средното ниво на цената за домакинствата за всички 28 държави членки към 2016 година е 0,2052 евро за киловатчас или над 2 пъти повече от равнището й в България. На първо място по този показател е най-голямата европейска икономика - Германия, където киловатчас се таксува за 0,2969 евро.

Всички изчисления на Евростат за производителите са направени на база на средните национални цени в евро за киловатчас, без включването на допълнителни данъци и такси. В изчисленията за домакинствата са включени данъци и такси.