България е заплашена от налагането на мита върху износ за 23,6 милиона евро при Брекзит без търговска сделка. Негативният ефект върху експорта на страната ни би бил по-голям при налагането на тарифи от страна на Великобритания, отколкото този за икономиките на Гърция, Финландия, Кипър и Хърватия. Това показва анализ на Bloomberg. 

Според него износ са над 500 различни вида стоки на обща стойност от 47,3 милиарда евро ще бъде засегнат от британски мита, ако Лондон и Брюксел не постигнат споразумение.

От медията посочват, че тепърва предстоят най-тежките преговори за двете страни. След реалния Брекзит, за да се запази свободната търговия между ЕС и Великобритания, трябва да бъде подписано търговско споразумение.

Преди време британският премиер Борис Джонсън обяви, че иска "бързо решение"за гарантиране на безмитна търговия. Но президентът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предупреди, че е "по принцип невъзможно" постигането на всеобхватно споразумение до края на годината. При липсата на такова ще бъде засегнат не само британският бизнес, но и този на компаниите в ЕС.

През миналата година правителството в Лондон подготви списък със стоки, на които могат да бъдат наложени мита при твърд Брекзит. Като се вземе предвид, че общият износ на ЕС към Обединеното кралство за 2018 година е бил в размер на 301,2 милиарда евро, то 16% от него или 47,3 милиарда долара могат да бъдат засегнати от тарифите.

На най-голям риск е изложена Германия, като потенциално експорт за 18,8 милиарда евро може да попадне под "ударите" на митата. Тази сума е близо колкото целия износ на Белгия, Испания, Холандия и Франция за Великобритания.

Снимка 463786

Източник: Bloomberg

От страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) най-засегнати биха били Полша, Словакия и Чехия. Тарифите биха засегнали износ на трите страни за съответно 1,1 милиарда евро, 935 милиарда евро и 808 милиарда евро. Негативният ефект върху съседна Румъния би бил над 20 пъти по-голям от този върху България. Иначе казано митата биха "ударили" износ на съседката ни за близо 499 милиарда евро.

Що се отнася до отделните сектори, най-засегнат би бил автомобилният. Иначе казано над 77% от износа, на който ще бъдат наложени мита, би бил на продукти от тази индустрия. Според изчисленията на Bloomberg това ще отнася за експорт на стойност от 38,2 милиарда долара. Това включва автомобили, части и компоненти, както и мотоциклети.

На второ място след автомобилния сектор е хранителният. В тази категория най-силен негативен ефект би имало върху експорта на свинско и птиче месо, телешко, сирена, масло и масла.

Сред другите засегнати групи суровини и стоки са още керамични изделия, торове, домашни потреби, текстил и облекло, гуми и други.

Снимка 463785

Източник: Bloomberg