"Булгаргаз" предлага природният газ да поевтинее през февруари със 14,3 процента спрямо сега действащата цена. Това заявиха от държавната компания в отворено писмо, изпратено до медиите.

"Булгаргаз" е внесла предложението си в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Шефът на "Булгаргаз" пред Money.bg: В България цените на газта са едни от най-ниските в ЕС

Шефът на "Булгаргаз" пред Money.bg: В България цените на газта са едни от най-ниските в ЕС

Николай Павлов, изпълнителен директор на държавната компания, пред Money.bg

От газовата компания оповестиха и прогнозата си за месец март 2022-а година, която предвижда допълнително намаление на цената на синьото гориво между 1 и 2 процента.

Припомняме, че на 1 януари независимият регулатор повиши цената на природния газ с 30 на сто.

Цената за февруари ще бъде определена в първия му ден от КЕВР на базата на заявката и данните от настоящия месец.

Прогнозната цена на природния газ за март 2022 г. е 112,44 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 58,49 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщават още от "Булгаргаз".

Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 10.01.2022 г. За сравнение, прогнозната цена на европейските газови пазари (към 10.01.2022 г.) за доставки през март 2022 г. е в приблизителен размер на 83 EUR/MWh или 162,33 лв./MWh, посочват от компанията.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за март 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 01.03.2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 28.02.2022 г.

Цената на природния газ в Европа пада на фона на ограничен износ от Русия

Цената на природния газ в Европа пада на фона на ограничен износ от Русия

Заради американските доставки

През ноември миналата година изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR, че заради намаленото потребление "Булгаргаз" не успява да изпълни договорните си задължения за покупка на количества газ по определени цени към "Газпром".

Той коментира, че това, че компанията не доставя над договорените количества газ очевидно е проблем и води до покачване на цените. въпреки това, цените на природния газ в България са едни от най-ниските в Европа.

"Газпром" държи около 30-40% от газовия пазар в Европа.