Цената на природния газ в Европа намалява на фона на нарастващите доставки на втечнен природен газ от американски танкери. Доставките от САЩ постепенно започват да изместват руския газ, пише Bloomberg.

Според данните на операторите, доставките от танкерите с втечнен природен газ на терминалите в Северозападна Европа са на най-високото си ниво от декември 2019 г. Именно тези доставки помагат за компенсиране на ограничения износ от Русия.

САЩ детронираха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ

САЩ детронираха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ

Заради увеличените доставки за Европа

Рекордното покачване на цените на газа в Европа през декември принуди търговците, доставящи втечнен газ за Азия, да пренасочат танкерите към европейските пристанища.

Според оценките на експерта на аналитичната компания ICIS Том Марсек-Мансър 5,5 милиарда кубически м. ще пристигнат в Западна Европа от САЩ през следващите две седмици. Други 3,5 милиарда кубически метра вече бяха доставени в началото на годината.

Така доставките на гориво от САЩ може да са на рекордно ниво. В същото време, през февруари на пазара на втечнен газ ще се наблюдава традиционната азиатска премия, а през март и април отново ще бъде заменена от дастяваните от Европа количества, твърдят експерти.

Цените на природния газ на европейския пазар се понижиха в края на миналата година на фона на новините за пристигането на втечнен природен газ и повече вятърна енергия.

Исторически рекорд бе поставен на 21 декември - $2200 долара за 1000 кубически метра.

Газпром подписа 4-годишно споразумение за доставка на газ с турската държавна компания BOTAŞ

Газпром подписа 4-годишно споразумение за доставка на газ с турската държавна компания BOTAŞ

В Турция търсенето на природен газ нарасна през изминалата година