Съединените щати вече са най-големият износител на втечнен природен газ в света, показват данни от декември. Причината е увеличените доставки на "гладната" за енергия Европа.

САЩ детронираха досегашния най-голям износител на втечнен природен газ в света Катар. Значителният скок в производството на втечнен природен газ идва най-вече от завода Sabine Pass на компанията Cheniere Energy в Тексас.

Покачването на цените в Европа през последните месеци месец мотивираха износителите от САЩ да изнасят за континента, повече отколкото за Азия. На фона на тежката енергийна криза, броят на американските танкери с доставки с втечнен природен газ скочи с 50% само за денонощие, преди Коледа.

Танкери, пътуващи към Азия, дори промениха курса и се насочиха към Европа, където цените на синьото гориво са по-високи.

Според изчисления САЩ запазват първото място в износа на втечнен природен газ и тази година, но Катар може да ги изпревари. Страната увеличава производствения си капацитет от 77 милиона тона годишно до над 100 милиона тона, пише Oilprice.

"Катар и САЩ ще бъдат най-големите производители на втечнен природен газ в света през следващото десетилетие", смята Максут Ашраф, който е старши управляващ директор на глобалната енергийна мултинационална компания Accenture.

Проектите за износ на втечнен природен газ в САЩ се увеличават, а до края на 2022 г. капацитетът на САЩ ще се увеличи още, съобщи Администрацията за енергийна информация миналата година. Смята се, че капацитетът за износ на Америка ще надмине този на двата настоящи най-големи световни износители на LNG Австралия и Катар.

Увеличаването на износа на втечнен природен газ в САЩ предизвика вълнение в Конгреса. Сенатор Елизабет Уорън обвини индустрията, че производството е на ниски нива, но износа се увеличава, което създава рискове.