В четвъртък силна тропическа буря засегна региона на Хюстън, Тексас, като според някои положението в щата е по-тежко, отколкото беше след урагана Харви. Силните дъждове заляха някоко града, които са в сърцето на голямата петролна промишленост, тъй като там е разположен клъстър от рафинерии и петрохимически и експортни съоръжения. По данни на oilprice.com производство на стойност 4 млн. барела дневно е преустановено, като някои от мощностите ще се нуждаят от седмици, за да се възстановят.

Петролът отново поскъпва. Опасения за краткосрочен дефицит в доставките

Петролът отново поскъпва. Опасения за краткосрочен дефицит в доставките

Сутринта Brent се търгува по $64,74, а WTI - по $58,7 за барел

Имелда, както е наречена тропическата буря, удари с по-лека сила на ветровете от урагана Харви, но истинската щети, които тя нанесе, бяха в следствие на "грандиозното, катастрофично наводнение", както посочват от Националната агенция за времето. В резултат на "екстремните продължаващи бури" на места водата достигна равнище от над 30 см. на места, а се очаква днес някои части от щата да са залети от 80 см вода.

Още в четвъртък от ExxonMobil посочиха, че спират производството на 370 хил. барела дневно в рафинерията си в Бомонт. "В рафинерията и петролния комплекс се извършва предварителна оценка на щетите от бурята", каза говорител на компанията, цитиран от Chron. "Съоръжението извърши безопасно системно спиране на работата." Други рафинерии обаче работят нормално, като Valero посочват, че тяхната в Порт Артър не е засегната от бурята, макар че най-голямата рафинерия в града - Motiva изцяло преустанови дейност.

Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?

Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?

Все пак Саудитска Арабия може да се възстанови по-бързо от очакваното

Въпреки че повечето рафинерии спряха работа контролирано, някои от тях бяха тежко засегнати от валежи, което означава, че щетите по тях тепърва ще трябва да бъдат оценявани. Въз основа на представянето на индустрията по време на ураганите Рита и Катрина, от Goldman Sachs допускат, че за около 10% от 4-те млн. барела дневно производство, което беше изгубено, ще са необходими поне няколко месеца за възстановяване.

Петролният магнат, който забогатя с $2 милиарда за ден

Петролният магнат, който забогатя с $2 милиарда за ден

Акциите на компанията му подскочиха с 22%

В региона бяха канализирани милиарди долари за нов инвестиции в различни сегменти от петролната промишленост, включително в нови рафинерии и производствени мощности. Само ExxonMobil е в процес на осъществяването на 20-годишния си план, наречен "Разрастване на залива", чрез който компанията ще инвестира 20 млрд. долара в 11 мощности. По-рано през годината ExxonMobil и Катар дадоха зелена светлина за изграждането на съоръжение за износ на втечнен природен газ в Събайн пас, Тексас, на стойност 10 млрд. долара.