САЩ и Китай са "приклещени" във взаимната клопка на търговската война, големите световни икономики забавят хода си, а глобалното производство се свива.

Данните за азиатската страна не изглеждат обнадеждаващо, Германия е на ръба на рецесията, докато за Великобритания все още съществува риск да напусне Европейския съюз (ЕС) без сделка. А сега за световната икономика трябва да се справи с новия шок на пазара на петрол след атаките срещу Saudi Aramco.

Източници на Reuters излязоха с информация, че саудитската компания може да се върне по-бързо от очакването към нормалните нива на работа, което от една страна ще предотврати бърз скок на цените на черното злато и в резултат пик в инфлацията. От друга страна обаче атаките в арабската държава добавят още несигурност, която ще окаже натиск върху растежа.

"Не съм сигурен, че глобалната икономика се намира в състояние, в което би могла да абсорбира по-високи цени на петрола", коментира старши инвестиционният консултант в Bleakley Advisory Питър Буквар, цитиран от CNN Business.

Колко ще нарасне цената на петрола глобално след атаката срещу Saudi Aramco?

Колко ще нарасне цената на петрола глобално след атаката срещу Saudi Aramco?

В зависимост от това колко бързо Саудитска Арабия възстанови добива, стойността на брент може да нарасне до между 75 и 100 долара за барел, смятат различни експерти

Ударите върху Saudi Aramco успяха да засегнат 50% от капацитета на компанията и по този начин засегнаха над 5% от световните доставки на петрол. Това изпрати цените рязко нагоре в началото на седмицата, като сортът Brent поскъпна с над 14% до 69,02 долара за барел.

Засега никой не може да бъде сигурен колко време цените ще се задържат на това ниво, но по-опасното е, че моментът е особено неподходящ като се има предвид състоянието на световната икономика.

Въпреки че поскъпналата суровина ще даде тласък на приходите за производителите, те ще доведат до повишаване на разходите за ключови сектори, като транспорта. А в по-дългосрочен план ще доведат до ръст на инфлацията. Това от своя страна ще засегне потреблението, което засега компенсира по-значителния спад в производствения сектор.

Петролът слезе под $69. Бързо ли Саудитска Арабия ще възстанови производството?

Петролът слезе под $69. Бързо ли Саудитска Арабия ще възстанови производството?

Запасите на страната осигуряват експортните доставки за около 26 дни

Ще се възстанови ли бързо Саудитска Арабия?

До голяма степен дългосрочният резултат от атаките срещу Саудитска Арабия зависи от това колко бързо страната ще успее да се възстанови от тях.

Според запознати, коментирали темата пред Reuters, Saudi Aramco ще успее да възстанови производството си в рамките на две до три седмици, а не на месеци, както се очакваше по-рано.

"Кралството е близо до това да възстанови 70% от обема производство от 5,7 милиона барела дневно, който беше засегнат при атаките", казва един от източниците.

В резултат на тази новина цените на петрола, които скочиха с 20% в понеделник, във вторник привечер записаха остър спад. Сортът Brent изгуби 3,72 долара или 5,4% от стойността си до 65,30 долара за барел.

След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?

След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?

В първия ден на седмицата е възстановено едва 30% от загубеното производство