Атаки с дронове над най-голямата производствена мощност за петрол в света и над второто най-голямо петролно поле в Кураис, оперирани от Saudi Aramco, изстреляха цените на суровината по време на търговията в понеделник. След като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести, че страната може да отвори своите резерви, акциите на борсите се успокоиха, но все пак към края на търговския ден американският лек петрол поскъпна с 10,28% до 60,49 долара за барел, а петролът сорт брент - с 10,78% до 66,71 долара за барел.

След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?

След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?

В първия ден на седмицата е възстановено едва 30% от загубеното производство

Причината за това е, че в резултат от ударите от пазарите бяха заличени 5,7 млн. барела дневно, което е 5% от цялото производство на глобално равнище. За сравнение, по данни на Агенцията за енергийна администрация на САЩ, през последните осем години бумът на добив на петрол от шистови находища в страната добави общо почти 6 млн. барела дневно, което означава, че атаките над Saudi Aramco са унищожили почти същото количество петрол дневно, колкото е било генерирано от цялата шистова индустрия на САЩ за последните години.

Въпросът, който вълнува пазарите сега, е до какво равнище ще се покачи цената на суровината в бъдеще. Това до голяма степен зависи от възможността Саудитска Арабия да възстанови производството си, като от държавата посочиха, още в неделя, че са способни да възстановят 2 млн. барела дневно от загубеното количество още до края на деня в понеделник. Самата Saudi Aramco разполага с резерви за малко повече от месец, с които да посрещне договорните си задължения, предават от CNBC, като се позовават на свои източници в компанията.

Петролът подскочи с 20% след атаки с дрон срещу Saudi Aramco

Петролът подскочи с 20% след атаки с дрон срещу Saudi Aramco

Това е най-голямото поскъпване в рамките на един ден в историята

Но ако страната не успее да възстанови загубените 5,7 млн. барела петрол дневно в рамките на месец и половина, цената на петрола сорт брент "може бързо да нарасне до повече от 75 долара за барел", посочват от Goldman Sachs в изявление разпространено в неделя и изготвено от екипа от петролни анализатори на банката, включващ Дамиен Курвалин и Джефри Кюри. Ако суровината достигне тази цена, САЩ ще отвори Стратегическия си петролен резерв, за "да поддържа пазарите добре снабдени", както посочи президентът на страната в поредица от туитове.

Подобен сюжет ще се отрази както на производителите на петрол, които не членуват в ОПЕК, така и на глобалната икономика до края на годината и през 2020 г., като несъмнено ще доведе до понижаване на прогнозирания икономически растеж, който през тази година вече беше засегнат от геополитически и стопански феномени, включително търговската война между САЩ и Китай. Очакванията са, че покачване на цената над стойност от 75 долара за барел ще доведат до нов ръст на добива и от басейна Пермиан в САЩ, и от другите производители на глобално равнище.

Саудитска Арабия скоро няма да е най-големият износител на петрол в света

Саудитска Арабия скоро няма да е най-големият износител на петрол в света

Прогнозата е на базираната в Париж Международната агенция по енергетика

Още по-песимистична е прогнозата на Робърт Рейпиър, който посочва пред Forbes, че "ако 5 млн. барела петрол дневно се окажат заличени от пазарите за твърде дълъг период от време, това е рецепта за бързо връщане на суровината към цена от 100 долара за барел." Този сценарий, макар и по-слабо вероятен, все пак не е невъзможен, тъй като, въпреки официалните уверения от страна на Саудитска Арабия, според Financial Times, позоваващ се на свои източници от министерството на енергетиката на страната, кралството "ще се нуждае от седмици, за да възстанови комплекса към максималния му капацитет." Според изданието, в момента Саудитска Арабия е в разговори с останалите членове на петролния картел ОПЕК, за да прецени дали е необходимо да се обърне към тях с молба за увеличаване на производството.

От друга страна, ако страната наистина успее да се справи със затруднената ситуация в рамките само на една седмица, вероятно цената на петрола ще нарасне само с между 3 и 5 долара за барел, за да "отрази нарасналата рискова премия", се посочва в изявлението от Goldman Sachs.