По време на ежегодното си обръщение към Конгреса във вторник, президентът Джордж Буш призова към намаляване потреблението на бензин в САЩ с 20% за следващите 10 години, предаде Ройтерс.

Целта ще се гони най-вече чрез петкратно увеличение на „местните" горива, като например етанол, до 2017 г. Освен това стандартите за автомобилите трябва да се повишат.

От 2001 г. насам Буш се опитва да прокара линия, която да доведе до намаляване зависимостта от вносните горива в страната. В изненадващо изказване през миналата година президентът на САЩ заяви, че Америка е „пристрастена" към суровия петрол.

Засилващото се внимание към енергийната сигурност - както от страна на администрацията на Буш, така и от Конгреса - иска да прекрати неприятната за Щатите тенденция да внасят 60% от използваните горива.

По-специално, Буш призова Конгреса да повиши стандарта за възобновяеми горива до 35 милиарда галона до 2017 и да реформира стандартите за горивна ефективност на автомобилите в САЩ, което може да доведе до икономия на 8.5 млрд. галона бензин до 2017.

Сегашните закони на САЩ предвиждат до 2012 г. 7.5 млрд. галона възобновяеми горива да се влеят в системата на енергийните доставки на страната. Но през миналата година са произведени 5 млрд. галона, следователно целта може да бъде повишена.

Ако обаче възникнат непредвидени ефекти - върху енергийната сигурност или върху запасите от соя или зърно (суровини за биогорива), Енергийният департамент и Агенцията за опазване на околната среда имат право да не се съобразят с тези изисквания.

Дискусиите се развиха в следната посока: Енергийният департамент каза, че консервативната граница на производството на етанол е около 13 млрд. галона.

Администрацията на Буш иска по-голям дял биогорива, твърдейки, че до 2012 целулозата и дървените стърготини могат да станат икономически ефективен източник за производство на етанол и съответно делът на биогоривата трябва да е по-висок .

А група сенатори от Средния Запад, заедно с възможния кандидат за президентския пост от Демократите Барак Обама, изисква далеч по-голям дял - 60 млрд. галона биогорива -  за енергетиката на САЩ.