Великобритания започна бързо да губи чара си сред някои от най-талантливите чуждестранни студенти.

Броят на чужди висшисти, които желаят да получат дипломи от британски университети, се е стопил с 15 на сто според статистиката до юни, пише CNN Money.

Това според статистиката бележи рекорден спад и е най-малкият брой обучаващи се от чужди държави от около 9 години насам.

Оказа се, че бъдещите висшисти избират да учат в страни, чиято политика за кандидатстване и престой е по-благоприятна и налице са по-добри условия за студентски визи. Такива например са Канада и Австралия. 

"През последните няколко години правителството въведе много по-строги правила за чуждестранните студенти. Например сега им е по-трудно да работят по време на обучението си и след завършването си", коментира Крис Мъри от британския Институт за обществено-политически изследвания. 

В същото време експерти смятат, че висшите учебни заведения на Острова трябва да обърнат повече внимание на талантливите чуждестранни студенти и да се разработят стратегии за привличането на най-будните умове. 

Международните студенти всъщност се разглеждат като ключов източник на приходи за британските университети, защото чуждите бъдещи висшисти плащат по-високи такси за обучение, отколкото биха отделили за обучение в родните си страни. Представители на правителството обявиха, че само чуждестранните студенти са прибавили 18 милиарда паунда или 23,7 милиарда долара към брутния вътрешен продукт на Великобритания през 2012 година. 

Чуждестранните висшисти имат и решаващо значение за научните изследвания на британска почва, тъй като представляват 40 на сто от докторантите в страната. 

По-голямата част от емигриралите студенти във Великобритания са от страни извън Европейския съюз.

Повече от 14 000 американци са се отправили към Великобритания, за да учат, сочат данните до юни. Това ги прави прави втората по големина група от чуждестранни студенти във Великобритания след китайците.