Над 5% ръст на българската икономика е напълно постижима цел, каза в интервю за БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. "Виждали сме както нашата съседка Румъния, така и Чехия, и Унгария да постигат и по-сериозни цифри на растеж", допълни Лорер.

Той посочи, че в коалиционното споразумение има много сериозна капиталова програма, която ще създаде голяма част от този растеж. "Говорим за инфраструктура, която липсва от десетилетия у нас, която трябва да бъде изградена."

По думите на министъра, растежът ще бъде базиран на иновации и на умен бизнес, на нови технологии - привличането им от чужбина у нас и създаването на такива в самата България."

"За щастие във високотехнологичния сектор заплатите вече се променят значително и започват да стават конкурентни на заплатите в Западна Европа", каза Лорер.

По думите му, времето, в което България се предлагаше на света като място за ниско платени инженери, отдавна е отминало. "Време е да станем място за инженери, които създават висока добавена стойност и интересни високо технологични продукти."

Министърът на иновациите и растежа коментира, че нашите топ инженери "ще започнат да се завръщат от чужбина в България, която обичат, не само когато тя може да им предложи добре платени работни места, а и когато може да им предложи здравеопазване, което не ги кара да търсят такова в чужбина. И да им предложи преди всичко ред и законност, които не ги карат да се опасяват, че всеки момент може да се наложи да напуснат страната, тъй като някой иска да ги рекетира."

Две български компании се наредиха сред най-растящите в Централна и Източна Европа

Две български компании се наредиха сред най-растящите в Централна и Източна Европа

Още четири пък получиха специални отличия. Ето кои са те

Даниел Лорер коментира още, че е необходима промяна в Търговския закон, тъй като редица модерни форми на управление на компаниите не са отразени в нашия Търговски закон и е време "спешно да ги въведем, ако искаме повече стартиращи компании да се инкорпорират у нас, а не в чужбина".